تبیین وضعیت و عوامل موثر در توسعه کسب و کارهای مرتبط با صنایع دستی؛مطالعه موردی: شهر اصفهان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان،اصفهان، ایران

2 دانشجوی جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: شناخت و برنامه ریزی درست صنایع دستی می تواند در راستای توسعه کسب و کارهای گردشگری و ایجاد فضای اقتصادی پایدار برای بخش گردشگری موثر باشد.هدف پژوهش شناخت وضعیت کسب و کارهای مرتبط با صنایع دستی و تبیین عوامل موثر در این زمینه است.

روش‌شناسی: روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده های پیمایشی است. در این پژوهش از روش کمی(پرسش نامه) جهت گردآوری داده ها استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را شاغلین بخش کسب و کارهای صنایع دستی در شهر اصفهان تشکیل داده اند. حجم نمونه با توجه به محدودیت های موجود از جمله هزینه ای، 100 نفر تعیین شد. روایی و پایایی پرسش نامه تایید و تحلیل ها با استفاده از آزمون های آماری انجام شد.

یافته‌ها: نتیجه آزمون در ارتباط با شاخص های مرتبط با صنایع دستی نشان داد که به جز دو شاخص اصالت و خلاقیت با میانگین 72/3 و کیفیت عرضه با میانگین 64/3، وضعیت دیگر شاخص های ارزیابی صنایع دستی از جمله، اشتغال زایی، صادرات، برندسازی، بسته بندی و.... نامناسب ارزیابی شده است. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که در مجموع سه عامل کلان تحت عنوان بازاریابی، آموزش و برندسازی صنایع دستی؛ بهبود حمایت، دانش افزایی و کارایی صنایع دستی؛ کیفیت و قیمت صنایع دستی با تبیین 89/62 درصد، می توانند در توسعه کسب و کارهای مرتبط با صنایع دستی و بهبود شرایط موجود تاثیرگذار باشند.

نتیجه‌گیری و پیشنهادات: در مجموع وضعیت کسب و کارهای مرتبط با صنایع دستی شهر اصفهان، ضعیف ارزیابی می شود.پیشنهاد می شود با حمایت دولت، برخی از هزینه های این نوع صنایع کاهش یابد تا میزان استقبال توسط گردشگران افزایش پیدا نماید.

نوآوری و اصالت: این پژوهش از لحاظ موضوعی روی حوزه کسب و کارهای صنایع دستی از دریچه گردشگری متمرکز شده که در نوع خود دارای نوآوری و اهمیت بوده است.

کلیدواژه‌ها